Microsoft Türkiye’nin Habitat Derneği ile iş birliği içinde bu yıl 6. kez düzenlenen “Teknolojinin Kadın Liderleri” Yarışması’nda, Türkiye Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya’ya “Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider’’ ödülü verildi.
Sertaç Yerlikaya, “Türkiye Açık Kaynak Platformu” ile Türkiye’de ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmek, nitelikli yazılım geliştirici ve açık kaynak yazılım destek hizmetleri sunan şirket ve girişimci sayısını artırmak için yürüttüğü çalışmalarla, “Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider’ ödüllerinin “Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider” kategorisinde ödüle layık görüldü.
20 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen ödül töreninde kadın liderler başarı öyküleriyle dikkat çekti; teknoloji sektöründe kadınların zeka, yaratıcılık,organizasyon, iletişim ve yönetim yetenekleriyle söz sahibi olabildiklerinin bir kez daha altı çizildi.
Yaklaşık üç yıldır Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun Direktörlüğünü üstlenen ve 42 Yazılımcı Okulları’nın yöneticisi olan Sertaç Yerlikaya girişimcilikten, yöneticiliğe farklı şapkalara sahip.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TÜSSİDE tarafından yürütülen “Milli Teknoloji Hamlesi” stratejisi ve yol haritalarının geliştirilmesi konularında çalışmak üzere strateji danışmanı olarak TÜBİTAK’ta görev yapmakta olan Yerlikaya, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi , Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi, 5G ve Ötesi Teknolojilerde Dikey Sektörler Yol Haritası, Sanayinin Dijital Dönüşümü Yol Haritası çalışmalarında yürütücü olarak görev aldı.
Bakan Yardımcısı Danışmanı olan Sertaç Yerlikaya, aynı zamanda, Dünya Ekonomik Formu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından kurulan Türkiye 4. Sanayi Devrimi Merkezi’nin Yönlendirme Kurulu Üyesi, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu Başkan Yardımcısı.
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Yerlikaya, 2023 stratejisinin öncül projelerinden olan “Türkiye Açık Kaynak Platformu”nun açık kaynak projelerin özel sektör, kamu, stk, üniversiteler ve topluluklar ortaklığında geliştirilmesi ve yeni nesil 42 yazılım okullarının kurulması projesinin de yöneticiliğini yapıyor.
Bu görevlerinden önce perakendecilikten telekoma, hızlı tüketim ürünlerinden danışmanlığa farklı sektörlerde deneyim sahibi olan Sertaç Yerlikaya, özel bir şirkette Afrika ve Ortadoğu’da geniş bir coğrafyadan sorumlu, Strateji Planlama Yöneticisi olarak çalışmıştı. Daha sonra bir telekom şirketinde Strateji Planlama ve İş Geliştirme Müdürü olarak görev aldı. Türkiye’nin ilk online fotokitap servisi olan Afillikitap.com’un kurucusu olan Yerlikaya, Türkiye’nin kadın ve gençlerinin güçlendirilmesi ve rehberlik ağlarında aktif olarak yer alıyor.
Genç kadınlar yazılım sektöründe ‘Biz de varız’ diyor!
Halen TÜBİTAK’ta, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2023 stratejisi ve bu strateji kapsamında alt sektörlerdeki yol haritalarının hazırlanması ve Türkiye’nin teknolojik dönüşümünün kurgulanmasıyla ilgili çalışmalarda rol alan Sertaç Yerlikaya, teknoloji ve bilimde daha fazla kadın çalışan ve yöneticiye yer açmak adına yapılacak çok şey olduğunu belirtiyor ve görüşlerini şöyle paylaşıyor;
“Teknolojinin hızla ilerlemesi ve dijitalleşme bilginin demokratikleşmesine böylece dünyanın her yerinden az zaman farkı ile ulaşılmasına imkan sağladı. Covid-19 pandemi sonrası dünyanın kendini yeniden iyileştirme döneminde çok daha fazla kadının teknolojide ve dönüşümün liderliğinde yer aldığını gördük. Dünyanın sürdürülebilirliğini temin etmek ve ortaya çıkan çözümlerin kapsayıcılığını sağlamak ancak istihdamda kadın-erkek dengesinin yakınsaması ile mümkün. Kadın istihdamını artırmak adına yapılacak çok şey var.
Ülkemiz açısından bu alanda ümitli olmamızı sağlayan olumlu gelişmelerden birisi de: Türkiye Açık Kaynak Platformu bünyesindeki 42 Yazılımcı Okullarımız’a başvuran kadın öğrencilerimizin sayısının her dönem artış gösteriyor olması. Türkiye’nin her ilinden genç kadınlar yazılım sektöründe ‘Biz de varız’ diyorlar. Kadın öğrenci oranımız, küresel bir marka olan 42’nin global oranlarına yaklaşıyor.”
Başarı hikayelerini görünür kılmak…
Günümüzde halka açık en büyük 500 ABD şirketinin yer aldığı Standard & Poor’s 500 endeksindeki şirketlerin ve büyük teknoloji firmalarının orta seviye yönetim pozisyonlarında sadece %25’i kadın yöneticilerden oluşuyor.
Türkiye’de ise Deloitte tarafından yürütülen ‘’Teknoloji Sektöründe Kadın’’ araştırmasına göre %80 oranında kadın, teknoloji sektörünü ana kariyer hedeflerine ulaşmak için bir yol görüyor ve hedeflerine ulaşma konusunda oldukça iyimser. Öte yandan sektörden ayrılma nedenlerinin başında kariyer yolunda ilerleme fırsatlarının ve terfi olanaklarının az olması geliyor. Son şirketinde 5 yıla kadar deneyimi olanların oranı %59 olmasına rağmen, son şirketinde hiç terfi alamayanların oranı %52 ve bir defa terfi alanların oranı ise %21.
Aynı araştırmaya göre, kadınlar Türkiye’de teknoloji sektöründe yetersiz temsil edildiklerini düşünüyorlar. Deloitte araştırmasına katılan beyaz yakalı kadın çalışanlara göre, C seviyesi rollerde kadınların azlığı, temel olarak, sektörün liderlik pozisyonları için erkeklere daha meyilli olmasına, sektördeki erkek egemen kültüre, yönetimden yeterli destek olmamasına ve sektörün genel algısına bağlı.Kadın katılımcıların %54’ü ise erkeklerin bilgisayar ve teknolojiye yatkınlık konusunda kadınlardan daha avantajlı olduğunu düşünüyor.
Öte yandan kadın liderler ikna kabiliyeti, organizasyon yetisi, yönetim alanındaki bilgi birikimi, sosyal ve duygusal zekâsı,sosyal becerileri ve yaratıcılıkları ile öne çıkıyor.
Kısacası kadınları teknoloji sektöründe liderlik pozisyonlarında daha fazla görebilmek için atılacak çok adım var. Bu adımların başında alanında başarılı kadınların hikayelerini toplum tarafından görünür kılmak geliyor.
Teknolojinin Kadın Liderleri 7 kategoride fark yarattı
Bu yıl altıncısı düzenlenen “Teknolojinin Kadın Liderleri” yarışması bu kapsamda teknoloji ekosistemindeki başarılı faaliyetleriyle fark yaratarak Türkiye’nin dijital dönüşümünü güçlendiren kadın liderlerın yanı sıra, başarılı kız öğrencileri de ödüllendirerek teknolojide kadın varlığına ve geleceğini teknoloji sektöründe inşa etmek isteyen kadınlara önemli bir görünürlük alanı sunuyor.
“Türkiye Açık Kaynak Platformu” ile Türkiye’de ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmek, nitelikli yazılım geliştirici ve açık kaynak yazılım destek hizmetleri sunan şirket ve girişimci sayısını artırmak için yürüttüğü çalışmalarla “Yeni Teknolojilerle Fark Yaratan Kadın Lider” kategorisinde ödül alan Türkiye Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya ile birlikte ödül alan diğer başarılı kadınlar arasında şu isimler yer aldı
Belgüzar Aksoy Gürer- “Engelleri Aşan Kadın”
Belfu Berkol- “Lise Seviyesinde Genç Teknoloji Yıldızı”
Şeyma Alan- “Üniversite Seviyesinde Genç Teknoloji Yıldızı”
Zeynep Balca Yılmaz- “Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi (start-up)”
Tuğçe Çapık- “Yılın Başarılı Kadın Eğitimcisi”
Fulya Akkaya- “Jüri Özel Ödülü”
Daha fazla bilgi için:
https://www.microsoft.com/Turkey/teknolojininkadinliderleri/T%C3%BCrkiyenin-Kad%C4%B1n-Liderleri-Birincileri.aspx