Tokyo’dan İstanbul’a, Paris’ten Abu Dabi’ye, Kocaeli’nden Sao Paulo’ya 26 ülke, 46 kampüs ve 15 bin öğrenciden oluşan dev bir network’ün parçası olmak ne demek? 42’yi yeni nesil yazılım okulu yapan nitelikler neler? 42 öğrencilerine sağlanan avantajlar neler? Kodlama bilmek neden gerekli?
Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları yöneticisi Müge Şahin Kocahan anlatıyor:
Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları yöneticisi Müge Şahin Kocahan,İstanbul Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nde gerçekleştirilen ‘’Ufkun Ötesi’’ başlıklı TEDxYouth@LyceeNDS etkinliğine konuk olarak 42 hakkında merak edilenleri anlattı.
Kocahan, dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Douglas Adams’ın ‘’Otostopçunun Galaksi Rehberi’’ adlı romanından ilhamla 42 adını alan Ecole 42’nin felsefesini ‘’Özgür düşünce, özgür ifade ve yeteneklerini toplumun problemlerini çözmek için kullanmak’’ olarak özetledi.
‘’Türkiye-Fransa arasında diploma denkliği için çalışıyoruz’’
42 öğrencilerinin 26 ülkede 15 bin öğrenciden oluşan global bir network’ün parçası olduğunu ifade eden Kocahan, Türkiye’deki 42 öğrencileri ile merkezi Fransa’da olan Ecole 42 arasında diploma denkliği konusunda çalışma yürüttüklerini ekleyerek şu bilgileri verdi:
‘’Fransa’da 42 Yazılımcı Okulları, üç temel alanda diploma veriyor. Bu alanlar; BT Çözümleri Tasarım ve Geliştiriciliği, BT Mimari Uzmanlığı, BT ve Bilgi Sistemleri Uzmanlığı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dahil olmak üzere bu alanlarda Fransa’da 42’de eğitim almanız halinde diploma sahibi oluyorsunuz. Türkiye’de de diploma denkliği almak üzere bir çalışma başlattık’’.
Teknolojinin çok hızlı geliştiği çağımızda yazılım ve kodlama bilgisinin her geçen gün daha fazla talep edildiğine dikkat çeken Kocahan, 42’de her öğrencinin kodlama yolculuğunun kişiye özel bir deneyim olduğunu ifade etti. 42 okullarında ön koşul olarak kodlama bilgisi, diploma, eğitim ücreti ve eğitmen gibi kavramların olmadığını; bunlar yerine akranlarından öğrenme, işbirliği içinde problem çözme, özgür öğrenme modeli gibi yenilikçi eğitim yöntemlerinin uygulandığını anlattı.
Kodlama bilmek neden gerekli?
Kodlama bilgisinin artık tüm dünyada talep gören en önemli becerilerin başında geldiğine dikkat çeken Kocahan, ‘’Dünya genelinde firmaların yüzde 76’sı acil pozisyonları dolduracak yetenek bulamıyor. Otomasyon süreçleri hızla ilerlerken, işgücü piyasasında robotların daha fazla yer alacağını görüyoruz. Bu da kodlama öğrenmeyi herkes için zorunlu kılan gelişmelerin başında geliyor’’ dedi.
42’nin İstanbul ve Kocaeli kampüslerinde lise öğrencisinden tıp fakültesi seviyesindeki öğrencilere; serbest meslek sahibi olup kodlama öğrenmek isteyenlerden kendini geliştirmek isteyen beyaz yakalılara çok farklı altyapılardan öğrencilerin olduğunu belirten Kocahan,
‘’42’de öğrencilerimizin çok yönlü gelişimini önemsiyor ve destekliyoruz. Kampüslerimize Türkiye’nin hemen her ilinden, farklı eğitim geçmişlerinden çok farklı öğrenciler geliyor.
Şanlıurfa’dan, Tokat’tan İstanbul’dan, kimi mevcut okulunu kimi işini bırakarak 42’ye geliyor; burada tanışıp kaynaşıyor ve birlikte problem çözmeyi öğreniyorlar.
Bir problemin çözümünü araştırırken en iyi cevabı bulabilmek için saatlerce çalışıyorlar. Bu kadar çok farklı fikrin olduğu bir ortamda birbirlerinden öğrenirken aynı zamanda bireysel anlamda kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Bizler de ekip olarak farklı düşüncelerin birarada olduğu bu özgürlükçü ortamın sürdürülebilir bir motivasyonla doğru noktalara taşınabilmesi için gereken kaynakları sağlamaya ve öğrencilerimize destek olmaya çalışıyoruz’’ diye devam etti.
42’de dört haftalık yoğun bir eğitimden sonra ana eğitime geçiş hakkı kazanıldığını belirten Müge Şahin Kocahan,
‘’Dört haftalık bu eğitim süresi ana eğitimin bir simulasyonu gibi. Çok yoğun bir tempoda sürdürülebilir motivasyona sahip öğrencler ana eğitime geçebiliyor. Bu noktada bireylerin öğrenme azmi çok önemli.
Yaklaşık 15 ayın ardından ise öğrencilerimizin yüzde 67’si iş buluyor. Ayrıca stajları devam ederken çalışmak isteyen öğrenciler işlerine devam ederken aynı zamanda eğitimlerini de sürdürebiliyor’’ dedi.